Deel 6: Onvergetelijk Laos!

Zo, we reizen al weer een aantal weekjes in het nieuwe jaar. Het gaat zo snel allemaal. We verlaten Laos al weer bijna en beginnen aan een nieuw avontuur in Vietnam.
Zoals jullie waarschijnlijk ook wel verwachten hebben we de afgelopen weken weer niet stil gezeten. Vandaar weer een 'korte' update van onze avonturen hier in Laos.

Nou nou, wat een verschil zeg! Van het ontzettend gezellige, maar vrij toeristische Thailand, naar het rustige en vooral minder toeristische Laos. De eerste indrukken waren veelbelovend. Met zo'n ralaxte sfeer kan het alleen maar heerlijk zijn... Alles hier in Laos gaat met een bepaalde rustigheid. De verkopers in de winkeltjes staan je hier, in tegenstelling tot veel andere landen hier in Azie, niet naar binnen te smeken. Als je iets wilt kopen, prima. Maar over de prijs hoef je hier niet te onderhandelen hoor. Graag of niet denken ze dan.

Wij begonnen onze Laos trip in het meest zuidelijke deel van Laos. Hier bezochten we de steden Pakse, Champasak, Si Phan Don en Tha Thaek. Voor de meeste van jullie waarschijnlijk nietszeggende namen die zelfs de aardrijkskunde lessen van vroeger niet gehaald hebben, maar ondanks dat hadden ze juist zoveel te bijzonders te bieden.

Zuid Laos
In Si Phan Don (beter bekend als 'The four thousand islands') is de Mekong rivier het breedst en genoten we van een boottrip om de zeldzame Irrawaddy dolfijn te spotten. De trip over de rivier was erg mooi en we hebben ook de dolfijnen onderweg nog gespot, maar helaas bleven ze vrij ver weg... Echt heel goed hebben we ze dus niet gezien.
Daarna nog naar een prachtige waterval (zie foto's!).

Centraal Laos
Centraal Laos hebben we voornamelijk ontdekt op onze gehuurde schakelbrommer. Mijn brommer haalde een topsnelheid van 105 km/h, wat voor mij dus op die rustige wegen daar een heerlijke crossbaan opleverde! In 3 dagen reden we zo'n 650 kilometer door het Bolaven plateau. We bezochten de koffieplantages van Laos, wederom wat mooie watervallen en gingen tenslotte nog naar een 7,5 km lange kloof. Een lokaal wereldwonder te noemen! Prachtige grot die alleen bereikbaar was met een minibootje. We kregen meteen het idee alsof we in een Efteling sprookje beland waren. Zo prachtig en mysterieus tegelijkertijd. Echt geweldig!
In het stadje waar we de scooter gehuurd hadden stond om precies te zijn 1 stoplicht. Het was rood en we stonden te wachten... En te wachten... En nog langer te wachten.. Er was totaal geen activiteit op het kruispunt. Helemaal niemand deed iets of mocht rijden. Vandaar dat Lotte en ik na 5 minuten besloten om maar eens aan te rijden. Vol gas reden we het kruispunt over. En ja hoor.. Toevallig stond daar aan de andere kant onopvallend een politie agentje met een fluitje in z'n mond te blazen als een gek dat we moesten stoppen. Ik hoorde het niet eens... (Laten we het houden op een toevallig goed uitkomende oorontsteking). Maargoed Lotte werd dus wel aangehouden en ze moest een boete betalen van maarliefst 5 euro. Maarja, die agenten konden geen kwitantie uitschrijven voor Lotte omdat ze niks bij hadden aan papieren. Ze moest dan onder de tafel die 5 euro betalen, die de agenten hoogstwaarschijnlijk dus in eigen zak wilden steken. Omdat ze het niet officieel konden doen wilden Lotte (heel terrecht) niet betalen. Een lieve glimlach was dus voldoende en ze mocht na enige aarzeling van de agenten zonder iets te betalen gewoon doorrijden. haha.. Geluk bij een ongeluk dus ;)

Vientiene (hoofdstad)
We lieten het zuidelijke deel van Laos achter ons en trokken richting de hoofdstad Vientiene. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar het toerisme in de hoofdstad is slechts binnen enkele straten samen te vatten. Een klein buurtje waar wat restaurantjes en hotels zich gevestigd hebben en dat was het dan... Wel heel sfeervol en gastvrij overal. En ook enorm goedkoop!
Na een ochtendje sightseeing met de fiets door het stadje gingen we onze conditie eens flink op de proef stellen bij een moderne fitnesscentrum (Spa & Resort) iets buiten het centrum. Na een paar uurtjes intensieve activiteiten mochten we een uur lang genieten van een heerlijke local Lao full body massage. Dat zat namelijk bij de prijs inbegrepen. haha! De spieren werden dus meteen weer los gemasseerd.

Vang Vieng
Na Vientiene gingen we naar het meest toeristische plaatsje in Laos: Vang Vieng.
Een grote verzameling zuipende Engelse kwam hier samen om goedkoop vakantie te vieren. Opvallend genoeg waren we die in de rest van het land nog nergens tegengekomen... Hebben die mensen dan echt niks beters te doen, vraag je jezelf wel eens af...
Vang Vieng werd voor ons een plek waar we een aantal leuke excursies hebben gedaan:

Gibbon experience
Een dagtocht waarbij we door de jungle heen slingeren over verschillende kabelbanen en touwbruggen. Een geweldig unieke ervaring die we niet snel meer zullen vergeten. We vlogen daadwerkelijk als een stel apen door het bos en over rivieren heen. Ik kan hier wel een lang verhaal gaan neerzetten, maar dit is puur iets wat je moet ervaren! Dus als je dit ook wil meemaken, kan ik jullie alleen maar adviseren het ook gewoon te doen. ;) Have fun!

Tubing
We huurden een band (tube) en werden met een busje 4 kilometer verderop afgezet en mochten heerlijk de rivier terug naar het dorp af dobberen. Onderweg waren over barretjes waar ze allerlei lekkere drankjes verkochten. Met een emmertje Bacardi Mojito op schoot dreven we in ongeveer 3 uurtjes terug naar het dorpje. Prachtige uitzichten in combinatie met een heerlijk zonnetje en een lekker coctail maakten het hele plaatje hier compleet.

Ballonvaart
Last but not least was hadden we in Vang Vieng een ballonvaart geboekt. Dit waren we eigenlijk al in het karstgebergte van China van plan, maar om een of andere reden was dit daar niet meer mogelijk. Toevallig kwamen we dit tegen en het leek ons een supervette ervaring om te doen.
We boekten voor 70 US dollar een trip van 40 minuten over Vang Vieng. Er stond die middag weinig wind, dus heel hard gingen we niet. Maargoed, dat deed niks af van het fabelachtige uitzicht vanuit boven. Prachtige bergtoppen en de laatste zonnestralen die door de wolken heen prikten, voordat hij achter de bergen verdween. Adembenemend!!
Na ongeveer 50 minuten stonden we nog steeds niet aan de grond, maarja wij vonden het allemaal wel prima in de lucht. Dat waren voor ons allemaal gratis ballonminuten. Uiteindelijk had onze bestuurder van de luchtballon een landingsplek net voorbij de rivier uitgekozen... Na ongeveer een uurtje bereikten we die plek en probeerde hij daar te landen. We zakten flink in hoogte en toen gooie hij een touw naar beneden zodat de mensen daar ons naar de juiste plek konden trekken. Het touw bleeft echter in de knoop hangen waardoor ze het touw niet konden pakken en we dus niet op de gewenste plek konden landen... Daarna raakten we met onze ballon in een verkeerde luchtstroom, waardoor we weer terug naar de andere kant van de rivier gingen. Gelukkig stond het daar slechts helemaal vol met bomen, waardoor we met ons bakje een niet al te zachte landing maakten en dus midden in het oerwoud tegen wat bomen aan knalden. De mannetjes die ons aan de andere kant eigenlijk moesten opvangen hadden zich inmiddels half uitgekleed en waren door de rivier naar de overkant gezwommen, waar wij nog steeds in een boom op ongeveer 10 meter hoogte vasthingen. Daar pakte ze het touw en zwommen terug om ons weer terug naar de goede kant van de rivier te trekken.. Maar dat werd weer lastig gemaakt door een aantal takken die zich in onze ballon gedrukt hadden.
Uiteindelijk kwamen we los uit het bos, maar we waren te zwaar om nog snel te stijgen. Waardoor we midden in de rivier weer tot stilstand kwamen.. aaaah natte voeten was het gevolg!! haha :) Inmiddels was er zelfs al een bootje bijgekomen die plaats bood voor onze vier overige ballonmedereizigers. Wij bleven als echte fanatiekelingen natuurlijk gewoon in het bakje. Het was nog een klein stukje en we wilden het afmaken. Uiteindelijk dus het avontuur van ons leven gehad en ongeveer 1,5 uur in de luchtballon geweest. Maar vraag niet hoe... 's avonds hadden we maar een toost uitgebracht dat we het overleefd hadden allemaal. Wat een gekkenhuis!

Nou, dat waren onze avontuurtjes uit Laos weer voor nu.
Binnenkort op naar Vietnam. Heb er enorm veel zin in!

Groeten en een dikke knuffel!

Niels

Agaath

Ik heb weer genoten van jullie avonturen.
Veel plezier in Vietnam.
Liefs Agaath

Carla

Fantastisch hoe je beschrijft wat jullie allemaal meemaken. Tsjonge,tsjonge, wat een ervaringen doen jullie daar op!!!!
Heel veel plezier verder en op naar vietnam!

Ingrid

Hoi
Ben toevallig aan het zoeken naar reisverhalen en kom dat van jullie tegen. Wij gaan nl begin maart Laos en Cambodja. Klinkt allemaal erg leuk, krijg gelijk nog meer zin. Lees dat jullie doorgaan naar Vietnam, zijn wij 2 jr geleden geweest, was er helemaal weg van! Geniet ze nog!

Ineke.

Wat een enorm vet en leuk avontuur allemaal in Laos,
Iets wat je normaal alleen van een ander leest en/of op tv ziet.Jullie maken het allemaal mee en je kunt het gelukkig ook nog met een lach navertellen.
Super leuke foto's ook bij die watervallen en die blauwe
cave is erg gaaf. wel jammer dat je geen springende dolfijnen heb gezien, je kan niet alles hebben in 15 dagen.